Oud & nieuw
De jaarwisseling komt snel dichterbij en daarom is het belangrijk om op tijd met de voorbereidingen te beginnen voor uw huisdier! Veel dieren vinden het vuurwerk ontzettend spannend en dat begint al voor 31 december. Er zijn een aantal manieren en middelen om uw huisdier deze tijd door te helpen, maar begin daar niet te laat mee!
– Puur Nervo of Puur Tranquil: deze homeopathische middelen bevatten natuurlijke rustgevende stoffen welke zowel voor honden als katten gebruikt kunnen worden. Puur Tranquil is een poeder voor over het eten en Puur Rust een druppel. Beide middelen kunnen het beste 6 tot 8 weken voor de jaarwisseling gestart worden.
– Bachbloesem: ook bachbloesem kan voor zowel honden als katten gebruikt worden. Deze druppels bevorderen een positieve gemoedstoestand van uw dier. Eventueel kunnen deze op oudjaarsdag zelf gecombineerd worden met de Bach rescue spray.
– Adaptil- of Feliway-verdamper: deze verdampers voor in het stopcontact verspreiden feromonen en zijn verkrijgbaar voor zowel hond als kat. Feromonen zijn geurstoffen die mensen niet kunnen ruiken, maar deze werken geruststellend voor dieren. Deze verdamper kan het beste minimaal 14 dagen voor de jaarwisseling in gebruik worden genomen. Tevens zijn hier sprays van te verkrijgen. Eventueel kunnen de sprays als aanvulling op de verdamper worden gebruikt op oudejaarsdag zelf, wanneer de spanning het hoogste is.
– Adaptil-halsband: Adaptil halsbanden voor honden verspreiden dezelfde geruststellende geurferomonen als de Adaptil verdamper, alleen worden deze door de hond als halsband 24/7 bij zich gedragen. Ook bij het uitlaten en in elke kamer van het huis heeft de hond deze geruststelling dus om zich heen. Deze halsband kan het beste minimaal één week voor de jaarwisseling om worden gedaan.
– Thundershirt: het Thundershirt zit strak om het lichaam van uw hond en deze druk heeft een ontspannend effect. Het Thundershirt geeft al direct bij het eerste gebruik resultaat en kan dus ook alleen met uitlaten of alleen op oudejaarsdag gebruikt worden.
– Adaptil Express-tabletten: deze tabletten zijn voedingssupplementen welke natuurlijke, kalmerende stoffen bevatten en angstverlagend werken. De tabletten kunnen enkele dagen voor oud en nieuw gestart worden met maximaal 1 tablet per dag. Op oudejaarsdag mag deze dosering worden verhoogd.
Bovenstaande producten mogen ook worden gecombineerd. Voor het beste advies kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend bij ons terecht!
Extra tips om de stress en angst te verlagen:
– Sluit alle ramen en gordijnen in huis en doe alle lichten aan. Dit dempt het geluid en de lichtflitsen van buiten.
– Zet muziek aan om de geluiden van buiten te overstemmen.
– Laat uw hond niet uit op plekken waar veel vuurwerk wordt afgestoken en troost uw hond niet wanneer deze toch schrikt, daarmee beloont u het gedrag. U kunt wel ter geruststelling tegen hem praten en een hand op de flank leggen. Laat de hond op oudjaarsdag (als hij wil) rond 21u uit en daarna pas weer na 01:30uur.
– Houdt uw kat op oudjaarsdag binnen. Past u ook op nieuwjaarsdag op met het naar buiten gaan van uw dieren vanwege het afgestoken vuurwerk dat overal nog ligt.
Wij wensen u allemaal vast een veilige en ontspannen jaarwisseling!
27-11-2018
Herfstperikelen
De herfst is weer in aantocht! Bomen kleuren oranje en de bladeren verzamelen zich op de grond. Een favoriete tijd om lekker met de hond het bos in te gaan. Toch schuilen er ook enkele gevaren in deze mooie tijd..
Kastanjes, eikels en dennenappels
Niet alleen kinderen spelen graag met kastanjes, eikels en dennenappels, ook voor honden zijn deze erg leuk. Toch is het beter om honden hier niet mee te laten spelen. Honden kunnen erg ziek worden van het eten ervan en het kan leiden tot buikpijn, braken, diarree en soms zelfs verstopping. Dit kan een levensbedreigende situatie worden. Wanneer er wordt getwijfeld of een hond ze heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.
Teken
Veel mensen verwachten dat teken alleen in het voorjaar en de zomer actief zijn, maar ook in de herfst en zelfs in de winter zijn deze kleine beestjes nog aanwezig. Strenge winters met lange perioden van vorst komen vrijwel niet meer voor in Nederland waardoor teken het hele jaar door kunnen overleven en actief zijn. Ook in de herfst wanneer honden graag tussen de bladeren spelen bestaat er grote kans dat ze gebeten worden door een teek. Belangrijk is dus om de hond het hele jaar door preventief te behandelen tegen teken en wanneer een teek wordt gezien deze zo snel mogelijk te (laten) verwijderen. Tip: neem een tekentang mee tijdens de wandeling en controleer zowel de hond als uzelf na afloop.
Paddestoelen
Paddestoelen maken het plaatje van de herfst natuurlijk compleet, maar ook paddestoelen kunnen de hond erg ziek maken. Sommigen zijn zelfs giftig. Het is moeilijk te herkennen welke precies giftig zijn, neem daarom het zekere voor het onzekere en houdt een hond tijdens het uitlaten goed in de gaten. Laat hem niet met paddestoelen spelen en ze ook zeker niet opeten.
Lichaamstemperatuur
De ene hond heeft een dunnere vacht dan andere, wat kan betekenen dat hij een jasje nodig heeft om tijdens koudere dagen op temperatuur te blijven. Niet standaard alle kortharige honden hebben het koud en langharige warm. Lees daarom eens het artikel ” De hondenjas, een fashion-item of toch nuttig?” verderop op deze pagina. Hierin is na te gaan of uw hond baat kan hebben bij een hondenjas. Om optimale bescherming te bieden kan de jas het beste zowel water- als winddicht zijn. Functionaliteit is even zo belangrijk als kleur, denk bijvoorbeeld eens aan reflectiestrepen om ook in het donker goed zichtbaar te zijn. Hondenjassen zijn tegenwoordig heel normaal en daarom te verkrijgen in een ruim assortiment aan soorten, kleuren en maten. Zo is er altijd wel een jas te vinden die bij zowel hond als baas past.
Zichtbaarheid
In de herfst worden de dagen weer korter waardoor het onvermijdelijk wordt om de hond in het donker te moeten uitlaten. Zorg er daarom voor dat zowel uzelf als de hond goed zichtbaar zijn! Ook wanneer de hond vaak losloopt is het verstandig extra aandacht aan zijn zichtbaarheid te besteden. Populair zijn de lichtgevende halsbanden en riemen, maar ook reflecterende jasjes en kleine bevestigingslampjes zijn te verkrijgen.
Rui
In het najaar wisselt de vacht van de hond van zomervacht naar wintervacht. Sommige honden verharen dan overmatig. De rui is een natuurlijk proces waar niet veel aan gedaan kan worden. Borstel de hond daarom niet te vaak, dit kan de rui alleen in negatieve zin beïnvloeden in tegenstelling tot wat veel mensen denken! Maximaal één keer per week met een daarvoor geschikte borstel of kam is voldoende. Om losse haren sneller kwijt te raken kan de hond een keertje gewassen worden met een goede hondenshampoo. Wanneer het wassen bij een trimsalon gebeurd wordt de hond daarna droog geblazen met een speciale föhn die extra losse haren uit de vacht verwijderd. Tevens kan (zalm)olie over het voer worden gegeven, dit bevat Omega 3 en 6 vetzuren welke goed zijn voor de huid, vacht, spieren, gewrichten èn weerstand.
Gewicht
Tot slot is het gewicht een puntje van aandacht. In de herfst wordt het kouder buiten en blijven niet alleen baasjes, maar daardoor ook de meeste honden liever binnen. De wandelingen worden nogal eens korter en door de behaaglijke warmte binnen worden honden minder actief. De bank of de mand dicht bij de verwarming zijn ineens favoriet. Minder activiteit zorgt ook voor minder verbranding, wat leidt tot gewichtstoename. Is dit herkenbaar? Pas de voeding van uw hond hier dan op aan en geef hem ietsje minder te eten. Houdt ook zijn gewicht in de gaten door hem regelmatig te wegen, dit is mogelijk in de dierenspeciaalzaak.
16-10-2018
——————————————————————–
Ontwormen, ook op vakantie!
Veel mensen willen er liever niet over nadenken of over praten: wormen. Toch is het een belangrijk onderwerp en moeten dieren regelmatig worden behandeld om deze ‘vieze beestjes’ buiten de deur te houden. Over het ontwormen van honden en katten bestaan veel misverstanden. Een veel gehoorde opmerking is bijvoorbeeld dat binnenkatten niet ontwormd hoeven te worden. Dit is onjuist! Iedereen die van buiten naar binnen loopt kan wormen-eitjes meenemen en dus ook uw dier besmetten. Om hier meer over te weten te komen wordt hieronder ingegaan op welke wormen er bij welk dier voorkomen en wat een betrouwbaar schema is om uw dier te behandelen, ook in of na de vakantie.
De meest voorkomende wormen zijn de spoelwormen, ook wel rondwormen genoemd. De wormen zien er uit als ‘spaghetti’ en honden en katten kunnen hiermee besmet raken door opname van eitjes via de grond of bijvoorbeeld door het eten van muizen. Daarnaast worden lintwormen vaak gezien bij zowel honden als katten. Dit zijn de ‘rijstkorrels’ die op de ontlasting of rond de anus kunnen worden gezien. Lintwormen kunnen leiden tot jeuk waardoor het dier kan gaan ‘sleetje rijden’ (het schuren met de kont over de grond). Besmetting vindt plaats door vlooien of het eten van geïnfecteerd vlees. Om deze reden wordt aangeraden om naast het ontwormen uw dier ook regelmatig te behandelen tegen vlooien, omdat dit meestal de oorzaak is van de besmetting. Ook haakwormen kunnen zowel honden als katten besmetten. Deze parasieten komen veel voor in asielen en kennels en dieren worden besmet door larven die via de huid of slijmvliezen binnendringen. Volwassen haakwormen nestelen zich in de dunne darm wat bloederige diarree kan veroorzaken.
De wormen die zowel honden als katten kunnen besmetten maar wat minder vaak voorkomen, zijn de oogworm, de longworm en de hartworm. Besmetting van oogwormen vindt plaats via besmetting via vliegen in het traanvocht. Als uw dier last krijgt van zijn ogen laat dit daarom altijd controleren, oogwormen kunnen met het blote oog gezien worden. Longwormen kunnen worden opgelopen door contact met bijvoorbeeld slakken en kikkers en besmetting met deze wormen komt steeds vaker voor. De hartworm komt voor in zuidelijke landen in Europa en wordt overgedragen door muggen. Deze wormen kunnen long- en hartproblemen veroorzaken die zelfs tot sterfte kunnen leiden en symptomen kunnen pas na 5-7 maanden worden gezien. Wanneer u op vakantie gaat naar zuidelijke landen en uw dier meeneemt, wordt dus een alternatief en strikt ontwormingsschema aangeraden! Dit schema kunt u verderop in dit artikel vinden. De laatste wormsoort die we noemen is de zweepworm. Deze komen alleen voor bij honden en besmetting vindt plaats door opname van eitjes. De zweepworm is een erg resistente worm; eitjes kunnen jaren overleven in de grond.
Ontwormingsschema:
Het ontwormingsschema van honden en katten dient, in het kader van volksgezondheid, opgevolgd te worden zoals in onderstaande tabel. Het heeft geen nut een drachtige teef of poes extra te ontwormen tijdens de dracht. Wèl dient de moederhond of moederpoes tegelijk met de geboren pups/kittens ontwormd te worden.
Wanneer uw dier meegaat naar zuidelijke of oostelijke landen zoals bijvoorbeeld Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk of Tsjechië, moet deze extra ontwormd worden vanwege het risico op hartworm. Tot de vakantie kunt u het reguliere ontwormingsschema aanhouden. 28 dagen na aankomst op uw vakantiebestemming moet u uw dier ontwormen en dit herhaald u elke 28 dagen tot een maand na terugkomst. Wanneer u korter op vakantie gaat dan 28 dagen dan ontwormd u op de dag van terugkomst en 28 dagen later. Het is belangrijk dat u voor deze ontworming een middel gebruikt dat Milbemycine of Selamectine bevat. Het meest voorkomende en beste ontwormingsmiddel dat u kunt gebruiken is de ‘Milbemax’ of de ‘Milbactor’. In deze beide merken ontworming zitten ook de bestandsmiddelen tegen hartworm, dus deze kunnen ook gebruikt worden voor het ontwormen op en na de vakantie.
29-05-2018
——————————————————————–
Ik ga op vakantie en neem mee
Nog een paar weken tot de zomervakantie in Nederland begint. Voor veel mensen een tijd om naar uit te kijken omdat zij op vakantie gaan. Maar of uw dier nu mee gaat op vakantie of naar het pension gaat, er zijn diverse zaken waar u als eigenaar aan moet denken. Wij zetten ze hieronder voor u op een rijtje.
Uw dier gaat naar het pension:
Wanneer u een adres zoekt voor uw huisdier in de zomerperiode, is het belangrijk om al vèr van tevoren te gaan informeren. Houdt er rekening mee dat sommige pensions (zeker in de zomermaanden) al maanden van tevoren zijn volgeboekt. Bij een goed pension kunt u een rondleiding krijgen en kan uw dier eventueel ook een dagje proefdraaien. Ook kunt u informeren of het bedrijf is aangesloten bij Dibevo. Wanneer u een adres heeft gevonden waar u en uw dier zich goed bij voelen, vraag dan naar de voorwaarden die worden gesteld vanuit het pension. Uw hond moet over het algemeen gevaccineerd zijn tegen Hondenziekte, Parvo en Ziekte van Weil en vaak ook tegen Kennelhoest. Ook katten moeten gevaccineerd zijn. Daarbij moet uw dier een paspoort of vaccinatieboekje hebben waarin de vaccinaties zijn bijgehouden en moet het dier gechipt en geregistreerd zijn. Wanneer de papieren niet in orde zijn, kan het pension uw dier weigeren. Dat is natuurlijk erg vervelend wanneer u op het punt staat om op vakantie te gaan dus wees hier op tijd bij. Tevens is het slim om uw dier ontwormd te hebben volgens schema en, zeker in pension, preventief te behandelen tegen vlooien en teken. Vraag ook of uw dier voer krijgt van het pension of dat u uw eigen voer mee moet geven. Voor veel dieren is het raadzaam eigen voeding mee te geven, omdat bij de overgang op ander voer grote kans bestaat op diarree. Informeer ook of het mogelijk is om eigen speeltjes en een mand/kleed mee te geven, dit is namelijk niet bij alle pensions mogelijk.
Uw dier gaat mee op vakantie:
Uw dier meenemen op vakantie kan erg leuk zijn! Houdt bij het uitzoeken van de bestemming en reismethode wel rekening met het dier. Wanneer uw hond een hekel heeft aan autorijden is het misschien niet verstandig hem in de auto mee te nemen naar een ver land. Tevens kan het voor een hond met een dikke vacht ook erg vervelend zijn hem mee te nemen naar Zuid-Spanje. Ook katten maakt u vaak niet gelukkig met het meenemen op vakantie, omdat het echte gewoontedieren zijn.Denk hier dus vooraf goed over na.
Een aantal algemene regels binnen de Europese Unie zijn bijvoorbeeld dat uw dier in het bezit moet zijn van een Europees Paspoort. Een simpel vaccinatieboekje is dus niet voldoende! Tevens moeten alle dieren wanneer zij de grens overgaan gevaccineerd zijn tegen Rabiës en moeten ze gechipt en geregistreerd zijn. Daarbij gelden er nog diverse verschillende voorwaarden waar u aan moet voldoen per land. Niet alleen het landvan bestemming, maar ook de landen waar u doorheen reist. Zo is het in sommige landen verplicht om de ontworming te hebben afgetekend door uw dierenarts en/of een gezondheidsverklaring van uw dierenarts te hebben. Ook kan het vastzetten van uw dier in de auto verplicht zijn of het muilkorven van uw dier (soms ook alleen het bij u dragen van een muilkorf).
Nagaan welke wet- en regelgeving geldt in de landen waar u doorheen reist? Kijk dan op de website van het LICG. Hierin vindt u niet alleen de invoereisen van landen in Europa, maar ook die daarbuiten. Wanneer u twijfelt over regels neem dan contact op met de ambassade van het betreffende land.
22-05-2018
——————————————————————–
Ziekte van Lyme
Vorige week was het de ‘Week van de Teek’ (zie vorig artikel). Er zijn nog steeds veel vragen over teken en de Ziekte van Lyme bij huisdieren. De Ziekte van Lyme is een ernstige multi-systeemziekte voor mens en dier met een onvoorspelbaar verloop. De ziekte wordt overgedragen door een beet van een teek met de zogenaamde ‘Borrelia Burgdorferi’ bacterie, welke in het speeksel van de teek zit. Deze bacterie hoort in dezelfde categorie thuis als de bacterie van de Ziekte van Weil. Bij mensen is de Ziekte van Lyme te herkennen aan de rode ring die verschijnt om de beet, maar deze wordt bij dieren zelden gezien. Niet iedere teek is besmet met de bacterie, dus niet elk dier of mens dat door een teek wordt gebeten raakt besmet.
Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen bleek dat in 2006 gemiddeld 23,6% van de teken was besmet met Borrelia bacterie. Mocht de teek besmet zijn en bijten, duurt het ongeveer 24 uur voordat de teek de ziekte overdraagt. De teek heeft namelijk eerst de tijd nodig om zichzelf te voeden voordat er voldoende bacteriën overgedragen kunnen worden om de Ziekte van Lyme te veroorzaken. Het is daarbij moeilijk te zeggen of honden en katten gevoelig zijn voor de Ziekte van Lyme. Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarbij besmette honden niet ziek werden, alleen sommige puppy’s kregen klachten als koorts, slechte eetlust of gewrichtsontsteking. De ziekte verdween vanzelf zonder behandeling. Sommige pups vertoonden enkele weken later opnieuw verschijnselen. Er is daarom nog steeds veel onderzoek naar de Ziekte van Lyme bij honden in volle gang.
Symptomen van de Ziekte van Lyme bij honden zijn:
– Gewrichtsontstekingen en plotseling kreupelheid
– Koorts
– Uitdroging
– Sloomheid
– Gezwollen lymfeklieren
– Aantasting van de nieren
Net als bij mensen is de ziekte bij honden moeilijk vast te stellen. Alle symptomen kunnen ook goed passen bij een groot aantal andere aandoeningen. De uitslag van een bloedonderzoek is vaak (vals) negatief en daarom wordt de diagnose alleen gesteld op klinische symptomen.
Voorkomen is beter dan genezen, dus een adequate preventie tegen teken, vlooien en wormen is de beste manier om de ziekte te voorkomen!
24-04-2018
——————————————————————–
Week van de Teek
Van maandag 16-04-2018 t/m zondag 22-04-2018 is het weer ‘Week van de Teek’ in Nederland. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan de risico’s en gevaren van tekenbeten, voor zowel mens als dier. Zorg daarom het hele jaar door voor voldoende bescherming tegen teken en andere parasieten.
De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Teken kunnen ziektes overbrengen zoals bijvoorbeeld de Ziekte van Lyme, ongeveer één op de vijf teken is besmet met deze bacterie. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u moet doen als u of uw dier door een teek gebeten is of nog beter, hoe u een tekenbeet voorkomt. Zo is het noodzakelijk om tijdens wandelen in de natuur beschermende kleding te dragen, uw dier te behandelen met preventieve middelen en om na de wandeling uzelf en uw dier systematisch te controleren op teken.
Een teek kan een grootte hebben van 1 millimeter tot wel een centimeter. Teken bijten zich vast in de huid en zuigen zich dan vol met bloed. Een onvolwassen teek wordt een ‘nimf’ genoemd en deze zijn waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van de Ziekte van Lyme. Nimfen zijn niet groter dan een speldenkop en zijn daarom vaak moeilijk te zien. Teken zitten overal buiten, vooral in bladeren en hoog gras en op wilde dieren zoals bijvoorbeeld egels en muizen. Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Dit is vooral in de periode maart t/m oktober, maar wanneer er geen strenge winter is wordt aanbevolen het hele jaar rond te behandelen.
Om uzelf en uw dier te beschermen tegen tekenbeten kunt u preventieve middelen gebruiken. Voor mensen is dit bijvoorbeeld insecten-werend middel dat DEET bevat. Voor honden zijn diverse middelen te koop welke teken en vlooien tegengaan, zoals pipetten, tabletten of banden. Ook voor de kat zijn deze middelen erg belangrijk! Daarnaast is het beter om niet met de hond in dichte begroeiing of struikgewas te wandelen. Controleer na een wandeling altijd op teken, deze kunnen overal op het lichaam bijten maar hebben een voorkeur voor oksels, liezen, oren, bilnaad en knieholtes. Wanneer een teek zich heeft vastgebeten is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Probeer voor het verwijderen van een teek altijd een daarvoor bestemde tekentang te gebruiken. Deze zijn overal te koop en vergroten de kans de teek in één keer in zijn geheel te verwijderen, wat de kans op ziektes ook verkleint. Gebruik nooit alcohol, jodium of andere middelen vóór het verwijderen van de teek. U kunt teken bij uzelf ook altijd bij de huisarts laten verwijderen of teken op uw dier bij de dierenarts of bij een dierenspeciaalzaak. Wanneer u zelf bent gebeten moet u na het verwijderen de plek markeren, bijvoorbeeld met een watervaste stift. Schrijf ook de datum van de beet op en houdt de plek tot 3 maanden daarna in de gaten. Wanneer een rode kring om de beet verschijnt bent u besmet met de Ziekte van Lyme en moet u zo spoedig mogelijk naar de huisarts. Ook wanneer u griepverschijnselen krijgt na een tekenbeet is het verstandig bij uw huisarts langs te gaan. Twijfelt u over de Ziekte van Lyme bij uw huisdier? Neem dan contact op met uw dierenarts.
Meer weten? Ga naar https://www.weekvandeteek.nl/
16-04-2018
——————————————————————–
De hondenjas; een fashion-item of toch nuttig?
Modejasjes met bontkraagjes, truitjes met panterprint of stoere buitensport-jassen voor je hond, je ziet ze de laatste tijd steeds meer. Vrijwel iedere dierenspeciaalzaak heeft wel een afdeling met kleding voor je viervoeter. Toch roept dit veel discussie op, is het een fashion-item en zielig voor je hond of heeft het een functie en is je hond je er dankbaar voor?
In een Duitstalig artikel zijn goede foto’s te vinden die laten zien waar een hond en een mens warmte verliezen door middel van een warmtecamera. De kleuren laten zien waar de lichamen (meer) warmte verliezen. Rood is warmteverlies, maar geel is nog veel meer warmteverlies. Ofwel: hoe lichter/feller hoe meer verlies. Teveel warmteverlies op een koude dag kan natuurlijk onprettig en zelfs ongezond zijn, dit geldt voor zowel mens als dier.
Foto 1
Foto 1 (rechts) is gemaakt op een koude winterdag en de hond op de foto is een windhondachtige. Deze honden komen oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Europa en zijn dus vooral geschikt voor warme klimaten. Ze hebben van nature een dunne huid en vacht en zijn dus gevoeliger voor kou, wat ook te zien is. De foto maakt duidelijk dat deze honden veel warmte verliezen op de flanken, heupen en voorpoten. Het rastype is overigens niet altijd bepalend, sommige honden binnen hetzelfde ras hebben een betere vacht voor koude omstandigheden dan anderen. Als eigenaar merk je vaak zelf wel of je hond een koukleum is ja of nee.
Foto 2
Op foto 2 is een Afrikaanse jachthond te zien met een korte en hele dichte vacht. Het lijkt een echte winterhond, maar de thermische foto laat iets anders zien. Deze hond verliest duidelijk alsnog veel warmte. Dit is een hond die ook veel baat heeft bij een hondenjas.
Foto 3
Foto 3 is een kruising langharige hond. Deze hond vindt zwemmen heerlijk en temperatuur maakt hem niet uit. Dit is ook te zien aan zijn thermische foto, de vacht beschermt deze hond goed.
Foto 4
Ook kleine, langharige honden waarvan je denkt dat zij een prima ‘eigen jas’ hebben laten toch wel erg veel warmteverlies zien op thermische foto’s (foto 4). Deze kleine hondenrassen zijn oorspronkelijk gefokt als gezelschapshonden en dus belangrijk om goed in de gaten te houden in de kou.
Naast een fashion-item kan een hondenjas dus wel degelijk erg nuttig zijn (foto 5). Probeer in te schatten of jouw hond wel of niet baat heeft bij een jas en bovenal, kijk naar hoe hij/zij het dragen van een hondenjas ervaart. Zelf ken je je hond het beste en weet je dus of je er goed aan doet. En als je dan toch voor een hondenjas gaat, kun je beter gelijk eentje met een lieve of stoere print kiezen!
Foto 5
Klik hier voor de Nederlandse bron
Klik hier voor de (originele) Duitse bron
27-02-2018
——————————————————————–
Scaping: goede en inspirerende huisvesting!
Het welzijn van een dier wordt voor een groot deel bepaald door de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te kunnen voeren. Goede huisvesting is daarom van groot belang. Natuurlijk gedrag is aangepast aan de omgeving; wanneer natuurlijk gedrag niet op de juiste manier uitgevoerd kan worden dan liggen frustratie, verveling en ook gedragsproblemen op de loer. Naast aquascaping wordt nu ook hamsterscaping steeds populairder en ook voor andere knaagdieren, konijnen of vogels kan het inrichten van een dierverblijf tot een echte hobby uitgroeien voor een eigenaar!
Een voorbeeld van een gedragsprobleem dat veel voorkomt bij knaagdieren is stereotiep gedrag. Dit is gedrag dat steeds op dezelfde manier herhaalt wordt, zoals hamsters die aan hun tralies knagen, gerbils die continu in de hoeken van hun verblijf aan het graven zijn of muizen die koprollen blijven maken. Een ander effect van een saai verblijf kan zijn dat het dier lusteloos wordt en nauwelijks actief is. Ook voor de eigenaar kan zulk gedrag vervelend zijn. Wie niet weet waardoor het ontstaat of wat er aan gedaan kan worden, raakt teleurgesteld en verliest het plezier in het houden van zo’n huisdier. Zorg dus voor een interessant verblijf dat natuurlijk gedrag mogelijk maakt. Met een beetje creativiteit en natuurlijk kennis kan voor elk dier een fantastisch verblijf worden gemaakt waar de eigenaar trots op mag zijn. Ook kan een dierverblijf op deze manier een echt pronkstuk in huis worden ten opzichte van een traditioneel (meestal saai) verblijf en tevens wordt het voor jong en oud een stuk leuker om naar hun dier in het verblijf te kijken wanneer deze actief in het verblijf bezig kan zijn.
Kom eens langs bij Dierenspeciaalzaak JARI en vraag advies of bekijk ons voorbeeldverblijf voor inspiratie. Wie weet heeft u straks een nieuwe hobby en uw dier nieuw plezier!
15-01-2018
——————————————————————–
De Ziekte van Weil
De Ziekte van Weil, ook bekend als Lepto of Leptospirosa, is een infectieziekte welke wordt veroorzaakt door zogenaamde leptospiren. Er zijn verschillende typen van Leptospira en àlle zoogdieren, dus ook de mens(!) kunnen deze ziekte oplopen.
Verspreiding van de ziekte gebeurd door besmette urine van voornamelijk de bruine rat, maar ook van andere knaagdieren of honden. De laatste jaren stijgt het aantal ratten wat leidt tot meer gevallen van de Ziekte van Weil. Mensen en dieren kunnen in contact komen met besmette urine via stilstaand (zwem)water of door contact met knaagdieren of (urine van) besmette honden. De besmetting vindt plaats via de huid en slijmvliezen. De ziekte verspreidt zich snel via de bloedbaan en kan zich uiten door hoge koorts, orgaanfalen, apathie, gewrichtspijn, weinig eetlust, braken, diarree en bloedingen. De prognose bij een Ziekte van Weil besmette hond is afhankelijk van de snelheid waarmee de behandeling plaatsvindt. Dit zal voornamelijk bestaan uit quarantaine, infuus en medicijnen. Niet zelden zullen honden komen te overlijden na besmetting.
Niet alle honden die besmet zijn worden er ziek van. In sommige gevallen blijven honden maandenlang drager van de leptospiren zonder verschijnselen, maar blijven zij deze wel uitscheiden via hun urine en andere dieren besmetten. Bij de dierenarts wordt uw hond in principe ieder jaar gevaccineerd tegen de Ziekte van Weil, verder is het belangrijk uw hond niet in de buurt te laten van (stil)staand water en niet in contact te laten komen met knaagdieren.
07-08-2017
——————————————————————–
ROOTS kauwwortels
Nieuw in het assortiment: ROOTS kauwwortels! Dit zijn wortels van de Erika-boomhei. De extreem harde wortelknollen zijn een duurzame en ideale kauwsnack. Tijdens het kauwen wordt alleen de oppervlakte zacht, zodat er geen slijtage en splinters ontstaan en de hond er lang plezier van heeft. Honden hebben behoefte aan kauwen, dit werkt ontspannend en kalmerend en zorgt bovendien voor een goede mondhygiëne. Het tandvlees wordt hierbij gereinigd en gemasseerd en tandsteen wordt op een natuurlijke wijze verwijderd. Een volledig natuurlijk kauwproduct van onbehandeld materiaal. 100% plantaardig en daarom zeer geschikt voor honden met allergieën. Kauwwortels splinteren niet, zijn zonder toevoegingen, geen calorieën, hypoallergeen en rijk aan vitamines en mineralen. De wortels zijn daarbij maandenlang houdbaar en verkrijgbaar in verschillende groottes aan te passen aan de grootte van uw hond.
07-08-2017
——————————————————————–
OVERVERHITTING
De zon is heerlijk en ook dieren kunnen er ontzettend van genieten. Let alleen goed op met uw huisdier en de zon, het gevaar van oververhitting ligt op de loer! Over het algemeen passen dieren hun activiteit aan op de temperatuur. In de lente willen dieren vaker naar buiten en zijn ze geneigd meer te gaan rennen en spelen. Worden de temperaturen tropisch dan verdwijnt de activiteit vaak weer en zoekt het dier op het heetst van de dag meer de schaduw op. Verkoeling bieden helpt en daar kun je als baasje natuurlijk bij helpen met enkele hulpmiddelen uit het aanbod van een dierenspeciaalzaak!
Een dier dat oververhit raakt komt in de problemen. Wat vooral opvalt is dat het dier (nog sneller) gaat hijgen. Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 41 graden komt verschijnen de eerste zenuwklachten. Dieren zakken door hun poten, reageren niet meer op hun omgeving en krijgen hun kop niet meer omhoog. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties die de organen beschadigen, waardoor deze één voor één uitvallen. Dieren raken in shock en kunnen uiteindelijk in een coma raken en zelfs overlijden.
Dieren met een korte snuit zijn gevoeliger voor oververhitting dan anderen. Ook dieren met ‘wintervet’ hebben het moeilijker om af te koelen. Wie denkt dat zwemmen een goed idee is komt bedrogen uit, een kort stukje zwemmen is mogelijk maar lange stukken kan ook voor oververhitting zorgen door het intensieve gebruik van spieren. Wanneer er sprake is van oververhitting moet het dier zo snel mogelijk worden afgekoeld, bij voorkeur in een ruimte met airco. De liezen, buik en vacht moet nat worden gemaakt met koel water en dit moet blijvend herhaald worden. Gebruik hiervoor geen ijskoud water, omdat dit de bloedvaten laat dichtknijpen en het warmteverlies juist wordt geremd. De voetzolen kunnen worden ingesprayed met alcohol om de afkoeling te versterken. Tijdens het afkoelen moet de lichaamstemperatuur regelmatig worden gecheckt en wanneer de normale lichaamstemperatuur weer wordt benaderd kan gestopt worden met het koelen. Ernstige gevallen van oververhitting moeten met spoed naar een dierenarts, waar gebruik wordt gemaakt van infuus, medicatie en zuurstof om de warmteshock te behandelen en schade aan organen te beperken.
Oververhitting kan worden voorkomen door dieren niet (te) lang in de zon te laten liggen. Dieren met een lichte of dunbehaarde vacht zijn daarbij ook nog gevoelig voor verbranding, met name op de oren en de neus. Vermijd daarbij activiteit tijdens de warmste uren van de dag en laat dieren naar buiten of uit op koelere perioden, zoals vroeg in de ochtend en laat op de avond of nacht.
Wat kan een dierenspeciaalzaak bieden?
– Thermometer om de temperatuur in de gaten te houden
– Koelmatten, icepacks en/of koelbanden
– Zwembadjes
– Waterspeeltjes
– Hondenijsjes
– Balsem en/of hondenschoentjes om de voetzooltjes te beschermen tegen verbranding
24-07-2017
——————————————————————–
Pas op voor Blauwalg!
Tijdens mooie dagen is het heerlijk om je hond te laten zwemmen, blauwalg kan de pret echter behoorlijk bederven. Blauwalgen gedijen goed in stilstaand, warm en voedselrijk water. Huiduitslag, braken, diarree en koorts zijn de eerste gevolgen en deze kunnen enkele dagen aanhouden. In de zomermaanden worden veel officiele zwemlocaties gecontroleerd door Rijkswaterstaat. Je kunt HIER kijken waar je veilig kunt zwemmen. Het is wel uitkijken bij stilstaande watertjes zoals vennen en vijvers, deze worden vaak niet gecontroleerd. Wie zijn hond daar laat zwemmen loopt veel risico.
24-07-2017
——————————————————————–
Promotievideo
In de trimsalon van de dierenspeciaalzaak wordt gebruik gemaakt van Adaptil®. Dit is een stekker voor in het stopcontact welke natuurlijke hondenferomonen afgeeft die ongewenst gedrag kunnen voorkomen. Wij merken dat de honden tijdens het trimmen over het algemeen een stuk rustiger en relaxter zijn bij gebruik van Adaptil®. In samenwerking met Adaptil® is een filmpje bij ons in de dierenspeciaalzaak opgenomen, klik op de link om deze te bekijken:
JARI Dierenspeciaalzaak & Adaptil®
04-07-2017
——————————————————————–
DIEETVOER
Zowel honden als katten kunnen problemen hebben waardoor het noodzakelijk is dat zij aangepast (dieet) voer krijgen.
JARI heeft daarvoor standaard in het assortiment opgenomen:
Dieetvoer voor katten met
- blaasgruis
- nierproblemen
Dieetvoer voor honden met
- nierproblemen
- huid- en vachtproblemen
- overgewicht
- spijsverteringsproblemen
Deze voeding is bij ons te verkrijgen zonder recept van een dierenarts. Wel is het natuurlijk zo dat u eerst dient vast te stellen welk probleem uw hond of kat heeft en daarvoor moet u het dier eerst laten onderzoeken bij uw dierenarts om vast te stellen welk dieetvoer hij nodig heeft.